неделя, 22 април 2012 г.

Още нещо за любовта..

"...Когато говорим за първия вид (*за ЛЮБОВТА иде реч), впечатлението е за своеобразно социално чифтосване. Залагането на своеобразни капани при него изглежда е конституционална закономерност. Помислете си как се държат един към друг двама души, които искат да стигнат до някаква връзка помежду си, без значение дали основата е сексуална или любовна. Те се опитват да изкарат най-доброто от себе си, като за целта, къде съзнателно къде не, се опитват да отгатнат предпочитанията на бъдещия си партньор за да се държат съобразно тях, което би увеличило шансовете им да го спечелят.
Примерите за това са много: за да "свалим" някого се обличаме по-добре от обичайното за нас, държим се по-добре от обичайното, стараем се да прикрием негативите, доколкото ги осъзнаваме у себе си. Стараем се да подчертаем положителните си черти във физиологичен и психологичен план и в крайна сметка изграждаме пред евентуалния си бъдещ партньор един идеализиран образ за себе си, който няма почти нищо общо с действителната ни същност. Твърде вероятно е, една така започнала връзка да породи любовно чувство между участниците в нея. Но това няма да е чувство между две реални личности, а любов между изкуствено създадени и съответно, недействителни образи. В този случай спокойно можем да заявим, че умира не чувството, не любовта изградена по този начин. Умират тези изкуствено изградени образи, които са подържали любовта между себе си. И когато на тяхно място се появят действителните личности, те не само, че не се обичат – те дори и не се познават. Ако обаче теоретично допуснем, че изкуствено създадените образи могат да оцелеят във времето, то вероятният резултат ще бъде, оцеляване и на любовта между тях. Но това е допускане с твърде висок коефициент на невероятност."
"... На първо място грешката, която се допуска се дължи на смесването на емоции и чувства. Това са съвсем различни процеси. Емоциите са първичен нагонен елемент, предизвикващ спонтанни и импулсивни реакции у личността. Докато чувствата са нещо съвсем друго."
"... За да обичате истински и за бъдете обичани истински самите вие трябва да сте истински. За да бъде истински, един човек трябва да опознае добре самия себе си. Ще разберете дали познавате добре себе си по това, че нищо от това, което знаете за себе си като личност, не бихте имали нужда да скриете от другите. Само тогава не бихте се притеснявали, че любовта на партньора ви ще угасне, ако му дадете шанс да опознае истинската ви същност. Знанието за самите вас и за партньора ви и истинността в отношението ви един към друг, би дало шанс на безсмъртието на любовта ви. Ако това желаете, разбира се..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар